Vår ordförande Johanna kandiderar till riksdagen

I dagarna skickas materialet inför Stockholmscenterns provval ut. Efter mycket grubblande har jag valt att tacka ja till att kandidera till riksdagslistan, men samtidigt tacka nej till kommun- och landstingslistorna. Stockholmspolitiken är både spännande och enormt betydelsefull, men mina hjärtefrågor avgörs till allra största delen på nationell och internationell nivå. Och det är där jag tror mitt engagemang skulle göra mest nytta. Jag vill verkligen tacka alla som nominerat mig. Här nedanför följer min, något utökade, kandidatpresentation och en sammanställning av några av de texter jag skrivit senaste året.

Det behövs fler i Centerpartiets riksdagsgrupp som vågar ifrågasätta och sticka ut hakan. Fler som sätter hälarna i marken när människors rätt att bestämma över sina egna liv får ge vika för fyrkantiga system och politikers egenintressen. Fler som ser varje människa, oavsett födelseort, som en resurs och varje strävsam företagare som den hjälte hen är. Fler som, både i det partipolitiska arbetet och i media, kan sätta begripliga ord på de idéer som idag faller utanför de snävt satta ramarna. En sådan person försöker jag vara och det är därför jag kandiderar till riksdagen. Min främsta styrka ligger i att jag alltid står för vad jag tycker, även när det vore enklast att bara sitta tyst. För mig är det precis det som gjort att jag från första början känt mig hemma i Stockholmscentern.

Jag är ordförande för Stureplanscentern och har den stora äran att sitta i Stockholmscenterns distriktsstyrelse som ansvarig för kampanjgruppen. Jag har jobbat med Per Ankersjö i stadshuset och nu på partiets kommunikationsenhet i riksdagen. Tidigare har jag bl.a. jobbat som servitris, fastighetsförmedlare, flygvärdinna, projektledare och med politisk påverkan för ett av Sveriges största industriföretag. Jag har pluggat juridik, kriminologi och internationella relationer. Ursprungligen är jag från Dalarna och har bott många år i Förenade Arabemiraten och Spanien.

Mina olika erfarenheter har gett mig stor respekt för att varje människa är unik, med sina egna preferenser, tankar, känslor och värderingar. Att tvinga in alla människor i samma mall kan aldrig någonsin vara rätt. Om jag får möjligheten att representera Stockholmscentern i riksdagen så kommer jag arbeta hårt för att motverka alla försök till förmynderi och påtvingad kollektivism. Statens roll är att hjälpa oss undvika krockar när vi på våra miljarder olika sätt kämpar på för att bli så lyckliga som möjligt. Gällande frihet som det viktigaste värdet och decentralisering av makt rekommenderar jag debattartikeln ”Det här slåss Stureplanscentern för”, som publicerades i SvD.

En av de viktigaste utmaningarna jag ser i dagens samhälle är den ökande främlingsfientligheten. Migration är fantastiskt och fler behöver få upp ögonen för allt gott som följer av människors möjlighet att röra sig fritt i världen. Det som måste till för att vi ska kunna uppnå fri migration är en flexiblare arbetsmarknad där fler släpps in. Den som är intresserad av att veta mer om min syn på det här kan antingen läsa mitt inlägg i Sörmlands Nyheter eller det anförande jag skrev inför en debatt jag var med i.

Efter ett seminarium på Engelsbergs herrgård i vintras blev det tydligt för mig att vissa tyvärr bara är frihetsälskare när det gynnar deras egna plånböcker. Min berättelse finns att läsa här. När SvD nyligen publicerade en ledare som krävde att nyanlända svenskar skulle ”inlemmas i samhällsgemenskapen” beskrev jag dessutom hur jag ser på behovet av en specifik integrationspolitik.

Jag har även bl.a. skrivit om den tråkiga syn på företagare som fortfarande dominerar det svenska samhället, om att landsbygd inte är synonymt med lantbruk, om att de som fastnat i drogmissbruk förtjänar en mer öppen debatt och om att demokratin skulle må bra av fler modiga politiker. Den som vill se mig prata om idépolitik, Stureplanscentern och Centerpartiets idédebatt kan göra det i detta aningen vinklade inslag i Aktuellt.

För knepiga följdfrågor eller djupa ideologiska diskussioner går det finfint att kontakta mig via johanna.jonsson@centerpartiet.se eller 070-307 54 07.

//Johanna Jönsson

Johanna Jönsson Photo

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>