Sexigt att betala skatt?

Att det är sexigt att betala skatt har sagts förut och nu igen av Fredrik Virtanen i Aftonbladet. De jag hört använda uttrycket har gemensamt att de har gott om pengar och därmed råd att vara generösa. Även om det bara är hypotetiskt. Att vilja lova bort sina pengar i teorin är ju ingen kostnad, det kan man väl bara vinna sympati för?

Andra, kanske ensamstående föräldrar med barn i närförort, har inte råd att vara lika generösa. Skatten är varannan intjänad krona om man räknar in alla skatter. Dessa är högst i världen för gruppen låginkomsttagare. Tror Fredrik att dessa personer tycker att skatt är sexigt? De allra flesta har mycket låga marginaler och det bästa för deras trygghet lär vara möjligheten att kunna spara en liten liten slant av sina egna pengar i stället för att skatta bort dem.

Många offentliga tjänster är viktiga och det behövs en bra finansiering för detta. Jag tror att de allra flesta tycker att det är ok att betala skatt för bra sjukvård, bra skolor och att lagen upprätthålls på ett rättssäkert sätt. Problemet är att politiker gör så oerhört mycket mer för Fredriks och mina pengar. Slöseriombudsmannen har uppmärksammat många absurda exempel på hur skattemedel används, men exemplen är många fler och det rör sig om oerhörda summor. Graden av sexighet sjunker markant när man tänker in detta – såvida man inte har en pervers läggning förstås.

Fredrik målar också upp en bild av välfärdstjänster i kris. Eftersom vi redan har världens högsta skatter, men ändå inte har tillräckligt bra vård – Vad får Fredrik att tro att pengar är lösningen? Europas bästa vård finns i Nederländerna. Det enda land som inte har skenande sjukvårdskostnader. Där kan man lära sig något! (Speciellt svenska politiker)

För så är det. Tjänster blir inte nödvändigtvis bättre av pengar. Tjänster blir bättre av smart arbete. Kommunpolitiker kan arbeta hårt för att ex. skolan ska fungera bättre, men allt för ofta sköts skolan med vänster hand medan politikerna fokuserar på roliga prestigeprojekt i stället. De håller kommunalskatten hög för att få råd med allt, men i slutändan gör det ingen skillnad annat än att kommuninnevånarna skattas onödigt hårt. Sexigt?

De politiker som använder våra pengar lättvindigt borde göra studiebesök i våra liv och ta reda på hur skattepengarna jobbats ihop från början. Våra pengar har skapats av hårt arbete och bör respekteras därefter.

Trots att alla svenskar fått skattesänkningar senaste åren är vi fortfarande bland de som betalar allra högst skatter i världen. En av alla som fått mer i plånboken är du Fredrik. Du har mer pengar kvar och det står dig fritt att använda dem hur du vill. I stället för att önska högre skatter för dem som behöver sina pengar bör du föregå med gott exempel och göra bra saker för DINA pengar. Det kan nog vara snudd på sexigt faktiskt.

Tobias Wahlqvist – Stureplanscentern

3 reaktion på “Sexigt att betala skatt?

 1. Daniel Giertz

  Om det ska vara sexigt att betala skatt, så ska det också vara frivilligt, då man inte ska tvinga någon till sex, så då har ni ju en poäng. Vi kan ha en viss obligatorisk icke-sexig skatt. Sedan kan Virtanen och andra lägga till en sexig skatt att betala frivilligt.

 2. Oscar Schnell

  Saknar en övergripande debatt om vad vilka gemmensamma tjänster vi i Sverige ska ha. Finns givet exempel på slöseri av skattemedel men hur kan man på ett vettigt sätt styra om detta? Projektplan för det skulle vara vettig start.

 3. tobias Inläggsförfattare

  ”Att ge makt och pengar till politiker är som att ge whiskey och bilnycklar till tonårsgrabbar”

  Enda sättet att få mindre slöseri är att fler beslut fattas närmare den det faktiskt berör. De allra flesta svenskar är inte del av en omfördelning, de får tillbaka samma pengar de betalt in, men med avdrag för byråkratkostnader och allmänt dålig organisation. Att tro att politiker fattar bättre beslut med våra pengar kanske Lars Ohly gör, men jag tror inte det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>