Debatt på Debatt

Efter förfrågan av SVT debatt skrev jag nedanstående artikel. Kommentarerna hos Debatt är mest från troll som tror att allt har med invandring att göra. Jag har också fått veta att vissa inom C inte uttryckt gillande. Det vore intressant att få veta mer exakt vad som inte gillades. Kommentera gärna!

På torsdag inviger näringsminister Annie Lööf (c) Landsbygdsriksdagen i Ronneby som arrangeras av bland andra organisationen Hela Sverige ska leva. Ambitionen att hela Sverige ska leva lär delas av alla svenskar, inklusive Stureplanscentern, men det finns ett otal svenska kommuner som är direkt misskötta. Och inte sällan är det kommunföreträdare i just dessa misskötta kommuner som ropar ”hela Sverige ska leva” allra högst.

Istället för att låta medborgarna få behålla mer av sina pengar satsas de på kommunala förlustprojekt såsom simhallar och arenor.

Istället för att sälja kommunala bolag till företag som är tvungna att hushålla med sina medel låter man dem fortsätta drivas med förlust i kommunal ägo.

Istället för att locka med låg skatt som kanske kan leda till inflyttning och nyföretagande tar man av skattebetalarnas pengar och mer eller mindre betalar företag för att de ska komma dit.

I slutändan har man en kommun där den kommunala kärnverksamheten blir lidande, nyföretagandet lågt och utflyttningen ett faktum. Det finns gott om välskötta kommuner, även långt från storstäderna. Istället för att kräva statligt stöd borde problemkommunerna ta lärdom av de kommuner som faktiskt fungerar väl. Fungerar de för att de “satsar” skattebetalarnas pengar på allehanda kommunala projekt eller kanske på grund av att de inte gör det?

Nacka har erkänt bra skolor, Jönköping hög andel företagare och Värnamo väl fungerande integration. De misskötta kommunerna borde i första hand inspireras av dessa lyckade exempel innan de kräver statligt stöd som indirekt kommer från de kommuner som jobbat hårt för att kunna fungera bättre.

Misskötseln bland de svenska kommunerna skulle bli mindre med ett starkare självstyre. Det kanske låter motsägelsefullt att vilja ge mer makt till kommuner som inte skött sig, men eftersom det mesta bestäms på högre instanser än kommunerna rår över finns det alltid en yttre faktor att skylla på. Mer ansvar måste tillbaka till kommunal nivå.

I framtiden borde kommuner få behålla en större del av skattebasen lokalt. Kommuner skulle själva kunna sätta till exempel löneskatter och därmed locka till sig företag med hjälp av låga skatter snarare än halvkorrupta överenskommelser mellan kommunens starke man och en företagare.

Vissa kommuner kommer givetvis fungera bättre än andra, men väl fungerande kommuner kommer kunna verka som inspiration för de som inte gör det. Konkurrens utvecklar marknader mycket effektivt just för att olikheter tillåts och företag kan inspireras av det konkurrenterna gör framgångsrikt. Med större institutionell konkurrens mellan kommuner kommer alla bli bättre även om det kommer gå olika fort.

Centerpartiets politiska motståndare försöker ofta odla en konflikt mellan landsbygdscentern och storstadscentern. I själva verket finns ingen konflikt mellan stad och land. Stureplanscenterns ambition att flytta makten närmare den de berör delas av många Centerpartister runt om i Sverige. Det har ingenting med geografi att göra. Många av oss, inklusive jag själv, är inflyttade lantisar och vi har medlemmar runt om i Sverige som valt att bli medlemmar hos oss trots att de inte bor i Stockholm.

Konflikten består i en skillnad på synsätt. Likväl som staten inte kan rädda en utdaterad varvsindustri kan staten rädda en misskött kommun. Snarare är det så att misskötseln kan fortgå med externt stöd, men på sikt kan inget överleva med konstgjord andning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>