Kommentarer kring Fas 3

Föga förvånade så innebar alliansens arbetsmarknadspolitik inte det slutgiltiga svaret på hur man löser långtidsarbetslösheten. För precis som att få fred på jorden så är det ingen som har en praktisk genomförbar strategi för att lyckas. Med det sagt så vill jag föreslå två modifikationer till Fas 3 (utan att jag för den saken är fullkomligt insatt i systemet):

 • Ett villkor för anordnarna av Fas 3 är att det inte får vara för snarlikt ett riktigt jobb eftersom att vi då upplever ”undanträngningseffekter” (dvs.vakansen skulle ändå fyllts på konventionellt sätt).  Jobbet får heller inte vara meningslöst. Detta otroligt smala segment man ska får röra sig inom är så pass litet att jag är förvånad att de överhuvudtaget fann några ”jobb” utefter dessa kriterium. Sysselsättningen får alltså inte vara för snarlik ett riktigt jobb pga. risken för ”undanträngningseffekter”, men meningsfulla jobb som är snarlika riktiga jobb kan tillsättas utan att de för den del tränger undan reguljär sysselsättning. T.ex. djärva projekt som anses som alldeles för riskabla och aldrig skulle blivit sjösatta utan någon typ av subvention pga. av just risken. Ge mig en vettig anledning till varför denna typ av anställning skall förhindras.
 • Den enda slutförvaringen som ska ske i det här landet (enligt mig) är för kärnavfall. Jag vänder mig starkt mot den ofrånkomliga stigmatiseringen som drabbar alla i Fas 3 och alla där vet att detta är slutet på samhällets ansträngningar. Man har olika faser i arbetslöshetsförsäkringar och åtgärder b.la. för att själva skiftena i sig innebär ett ökat incitament för förändring. Så jag vill föreslå något radikalt; börja om igen. Blås nytt liv i dem, korta tiden i Fas 3 och vid slutet så börjar den arbetslöse om igen med allt vad det innebär, gör det till en cykel helt enkelt. Stämningen i de tidigare skedena är dessutom definitivt mer positiv.
Kritisera gärna, för kritik går nog lätt att framföra, jag hoppas och tror att jag kan bemöta allt och visa på att fördelarna överväger de potentiella riskerna och nackdelarna, men för all del tvinga mig att utveckla mitt resonemang.

3 reaktion på “Kommentarer kring Fas 3

 1. Barbapapa

  Det viktiga är väl egentligen att genomföra ett smärtsamt perspektivskifte. Eftersom det inte går att berätta från talarstolen att folk missbrukar trygghetssystemen, eftersom man då anses ondskefull bortom all sans, så måste man visa det implicit genom lagstiftning: Att vara sjuk eller arbetslös är INTE samma sak som att vara ledig!

  Det är väl onödigt att folk ska tvingas ägna sig åt meningslösa saker, men om priset annars är att man sunkar sig längre och längre från arbetsmarknaden är fas 3-jobben antagligen ännu bättre… Bättre att man håller dygnsrytmen och hygienen igång, liksom.

 2. Joakim Inläggsförfattare

  Ja och att konstatera det är nog motsatsen till röstfiske…

 3. Yrkesfolk for Arbete

  Det behövs ett mycket stort perspektivskifte inom detta område. Istället för att tro saker om de som är inne i Fas 3 så skulle politiker och andra beslutsfattare behöva komma ut till verkligheten. För det är väldigt få som inte vill jobba, det allra flesta vill ha friheten som det innebär att kunna försörja sig utan att samhället blandar sig i.

  Idag är det väldigt mycket förvaring och passivitet inom Fas 3. Det beror på att system uppmanar till detta. Gör du något så kan det bli ”för likt ett vanligt arbete”. Om AF skulle komma fram till det kan du bli av med din ersättning. Tror ni folk tar den risken?

  Systemet skulle behövas göras om och verkligen se människan, se möjligheterna. Inte peka ut syndare, så fort en människa gör något som AF/regeringen inte har koll över.

  Bara det där att det inte är möjligt att få starta-eget-bidrag när du kommit in i fas3 , men det är ok innan, är helt absurt. Tycker Centern att detta är ok att vägra människor möjlighet till egen försörjning? som just starta-eget kan vara.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>