Bättre förnyelse med färre medlemmar

Tankesmedjan Sektor 3 har en intressant artikel på Svd Brännpunkt idag.

De politiska partierna i Sverige har tappat fem av sex medlemmar under de senaste 30 åren. Om utvecklingen fortsätter i samma takt kommer det om drygt tio år inte ens att finnas tillräckligt många medlemmar att tillsätta alla politiska förtroendeposter. Det finns dock ingen anledning att tro att utvecklingen kommer gå precis så. Ju färre medlemmar desto större makt har varje medlem, och det attraherar förstås nya medlemmar. Därför kommer medlemstappet avta eller till och med vända förr eller senare.

Precis som en lågkonjunktur ställer företag på sin spets och tvingar dem till utveckling och anpassning så kommer medlemstapp också tvinga partierna att utveckla sig. Centerpartiet i Stockholm har redan gjort den resan. Vi har haft ”lågkonjunktur” under 80 och 90-talet och inte haft mycket till verksamhet. Just därför har många lockats till engagemang just för att engagemanget ger resultat och reell påverkan. Vi har nu en mycket ung medelålder och de flesta är ideologiskt drivna i första hand. Vår egen avdelning Stureplanscentern omnämns som ett föredöme i Centerpartiets valanalys.

Att försöka ge sig in och påverka i en avdelning med massor av medlemmar bedömer få vara värt besväret. Man måste sitta av möten under många år för att vinna ett förtroende. Visst kan man påverka, men inte särskilt många är beredda att dra det lasset. Medlemstappet ger färre stoppklossar för förnyelse och är just därför mycket välkommet!

När andra partier går in i sina respektive lågkonjunkturer, och uppenbarligen är de på gång, har de chansen att på samma sätt starta om och göra sina partier moderna, livskraftiga och hållbara. Det är en utveckling att verkligen se fram emot.

 

 

En reaktion på “Bättre förnyelse med färre medlemmar

  1. Pingback: Medlemslösa partiet, är det framtiden? — Mikael Persson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>