Skitjobbsdebatten

Karin Wanngård har utsetts till Socialdemokraternas oppositionsborgarråd i Stockholm.

Hon börjar med ett rejält klavertramp i och med citatet: ”Unga ska inte tvingas ta och låsas in i skitjobb, som att vara säljare och arbeta på provision.” Man ska ha förståelse för att även politiker uttrycker sig dåligt och i just detta fall kan det vara så att hon inte har medievana sedan gammalt eller hunnit medietränats. Påståendet har i alla fall lett till en stor debatt men det är en mycket relevant sådan och därmed välkommen.

Jag har som småföretagare haft möjligheten att anställa några personer. Jag vet inte mycket om personlighetstester annat än att de är riktigt dyra. Jag har fått lita på mitt personliga omdöme. Det räcker ganska långt, även om det också svikit mig… Men en fråga har jag ställt varje gång; Har du någon gång haft ett skitjobb? Och alla jag anställt har haft det. Jag ser det som en viktig erfarenhet att en gång haft ett jobb som gör det tydligt att arbete kanske inte alltid är så roligt och att det är på allvar.

Den som aldrig haft ett skitjobb blir aldrig vuxen på riktigt och kommer sällan få en stark förståelse för vad arbete handlar om. På vårt företag får man sällan skit under naglarna, men ibland ställs saker på sin spets och man tvingas göra det som krävs, till exempel jobba över, få sitt arbete refuserat eller göra saker man inte riktigt känner att man har koll på.

Det kan vara hårt på alla jobb och har man inte förstått det är man antagligen inte särskilt bra på sitt jobb. Och hur mycket ansvar politiker än vill lägga på företagare så är det faktiskt så att företagare vill ha folk som gillar sitt jobb och förstår att det är på riktigt.

Byt chef!

Skitjobb kommer alltid finnas och oseriösa och dåliga arbetsgivare likaså. Bland sossebloggare kan man utläsa stöd för Karin Wanngård och att dessa jobb inte borde finnas. Det finns ett riktigt bra sätt att se till att dessa jobb försvinner. Och det är inte lagstiftning. Det handlar om civilkurage. Alla som ställer upp och jobbar för en idiotchef gör att idiotchefen klarar sig längre. En idiotchef utan personal har inte mycket att chefa över.

Börja gärna på ett skitjobb, men om det verkligen är ett skitjobb, så sök dig vidare omedelbart. Eller starta eget? Och så fort du har en inkomst så är det dags att spara ihop fuck off money!

Läs Eric Erfors om samma ämne >

Media: DN, DN2, DN3, SvD, SvD2, SvD3, Exp, Exp2, Exp3, Exp4, Newsmill, Newsmill2, Newsmill3, Ab, Ab2, Ab3, Affärsvärlden, Alliansfritt Sverige med en lista på skitjobb, SVT.

Bloggat: PLC, Sebastian Stenholm, Peter Johansson, Martin Moberg, Peter Högberg, Charles Berkow, Alexandra Einerstam, Sandro Wennberg, Leine Johansson, Erik Laakso som också visat städartakter också

39 reaktion på “Skitjobbsdebatten

 1. Tobbo

  Vem är bortskämd? Skribenten här och/eller sossen?

  Berätta gärna how it reeally is då.

 2. Pingback: Skitjobb och barnfattigdom – Claeskrantz.se

 3. Claes

  Dumt uttalande av sossen, visst. Men ditt inlägg är klassisk bortskämd vit svensk medleklass som på allvar verkar tro sig ha fått kämpa lite här i livet. Stureplanscentern är inte direkt en heterogen samling människor om man säger så, era åsikter blir därefter.

 4. Kristoffer

  Tobbo, Jag gissar att Claes syftar på att det är relativt marginalgrupp arbetande svenskar som bara kan byta jobb hur som helst. Sen är ju problematiken i hela den här artikeln så över simplifierad att man vill helst tro att det är ett skämt.
  Det är inte första gången jag hör argumentet att det är väl ”bara” att skaffa ett sparkonto så fort nedskärningar och utförsäkringar sker. Nu ska man tydligen ha ett för att slippa behandlas illa på sin arbetsplats.

 5. tobbo

  @Claes. Du vet inget om mig(?), men ditt antagande att andra har kämpat hårdare i livet är korrekt. Men det gäller alla på jorden utom en. Vi som det inte är allra mest synd om; har vi inte rätt att uttrycka våra åsikter?

  Jag har inte fått något gratis men jag anser mig ha lärt mig något under mitt liv so far och bygger åsikter på det. Att du tycker jag pratar strunt är ok med mig, men vad tycker du då själv? Det är alltid lättare att kritisera andra än att stå för en åsikt själv.

  @Kristoffer. Japp, få kan byta jobb hursomhelst, men alla kan göra sitt bästa och därmed bidra till en bättre utveckling, både av sitt eget liv och sin omvärld. Ingen är ett offer om man inte gör sig själv till offer.

  Vill man slippa en sunkig arbetsplats men inte kan säga upp sig av ekonomiska skäl är det väl ganska synd? Arbetstagaren har ett jobb han inte gillar och arbetsgivaren har personal han inte förtjänar. Dåligt för alla.

  ALLA kan spara lite pengar om de vill. Det är tydligen att sticka ut att tro det, men bara för 20 år sedan var köpkraften hälften av den nuvarande. Både de fattigaste och medelinkomsttagaren har betydligt mer stålar nu än förr.

  Jag är högst medveten om att många har komplikationer som gör det svårare att skaffa jobb eller spara pengar. Att tro på människors förmåga i allmänhet är inte att blunda för de som verkligen har problem.

 6. Manne N

  I Sverige har vi fackföreningar för att slippa skitjobb, eller skitarbetsplatser om du föredrar det. Ingen karaktär danas av regelvidriga arbetsförhållanden. Tilsammans kan vi se till att ingen ska behöva arbeta utan semsterersättning, med för låg lön, utan lön, Ingen lön, obetalda raster, utan anställningstrygghet, trakasseras sexuellt, med förnedrande arbetsuppgifter, med obetald övertid, med obetalda provjobb, utan anställningsbevis, i dålig arbetsmiljö eller få sparken för fackligt engagemang.

  Ditt argument är på samma nivå som den som slår sina barn och säger ”Jag fick stryk och det skadade inte mig.” Jag lovar dig att varken du ellr någon annan arbetsgivare kommer att få utnyttja mina barn på det sätt jag beskrivit ovan.

  Man är otroligt beroende av en arbetsgivare och det finns väldigt få som bara kan tacka nej till ett jobb. Det blir dessutom väldigt svårt att arbeta i hop ett ”fuck off” kapital om man bara får deltid och drar i hop 13 000 i månaden.

  Ditt inlägg är intressant men det handlar inte om det Sverige som jag bor i.

 7. Hans

  @ tobbo

  Var glad att du sluppit bli sjuk eller skadad.
  Ditt liv kommer att se mycket annorlunda ut om tex råkar ut för en bilolycka.
  Men du har till skillnad från dom flesta av oss andra så pass hög lön att du har möjlighet att spara undan några milioner så det täcker dom inkomst bort fall som kommer om du blir sjuk eller skadad.

 8. Hans

  Det är också fruktansvärt vidrigt hur ni som har det bra, som är friska och tjänar bra kan sitta och sparka på oss som befinner oss långt under.
  Det är VI som ska drabbas av försämringarna.

 9. AM

  1. Vem är du att kritisera Wanngård när du själv använder ordet skitjobb?
  2. Har du någonsin träffat en människa som tjänar under medelinkomst? Om man tror att det bara är att byta jobb för att slippa skitvillkor, ja då har man nog aldrig lämnat Stureplan.
  3. Har du själv ”stark förståelse för vad arbete handlar om”, och speciellt då inom skitjobb? Jag har personligen upplevt betydligt värre saker än att jobba övertid och få höra att jag gör ett dåligt jobb.
  4. Snälla låt bli att använda offerkofteargumentet. Jag har en personlig historia av misshandel, schizofreni och mobbing (och skitjobb, men det får jag väl skylla mig själv för, eller hur?). JAG bestämmer om jag vill kalla mig för offer – INTE någon bortskämd tönt från Stureplan.

  mvh.
  AM

 10. AM

  ”Både de fattigaste och medelinkomsttagaren har betydligt mer stålar nu än förr. ”

  Nej, framförallt höginkomsttagarna och medelinkomsttagarna har ökat sina inkomster. Det jag hörde senast var den tionde decilens inkomster stagnerade under 90-talet och sjönk med Alliansen vid makten. Vet du bågot annat? Jag menar, med ett sånt fint påstående MÅSTE du ju ha en källa!

 11. tobias

  @Manne.. I Sverige har vi fackföreningar för att slippa skitjobb säger du.

  Hur tycker du facket sköter detta? Hur ser det ut i andra länder? Är det bättre eller sämre. Kan det vara så att höga ingångslöner skapar utrymme för oseriösa jobb under ingångslönerna? Folk vill hellre ha ett ”dåligt” jobb än inget jobb.

  ”varken du ellr någon annan arbetsgivare kommer att få utnyttja mina barn”
  Jag utnyttjar ingen. En sund anställning har inga förlorare. Myten om onda chefer odlas av facket för ju ondare cheferna är desto mer behövs facket. Visst finns det idiotchefer, men de är undantag. De allra flesta chefer är precis som vemsomhelst. Människor är inte onda.

  ”Det blir dessutom väldigt svårt att arbeta i hop ett ”fuck off” kapital om man bara får deltid och drar i hop 13 000 i månaden.”

  Medellönen för företagare är just 13000 (och jag tjänade själv däromkring i flera år). Antagligen har de inte särskilt mycket sparkapital, men att ständigt lära sig och skaffa nya erfarenheter är också en form av trygghet.

 12. tobias

  @ Hans.

  ”Var glad att du sluppit bli sjuk eller skadad”
  Jag är det ja.

  ”så pass hög lön att du har möjlighet att spara undan några milioner så det täcker dom inkomst bort fall som kommer om du blir sjuk eller skadad.”
  Well, nu framstår du som en tokfrans. Du vet inget om mig, men du vet att du hatar mig? Eller?

  ”Det är också fruktansvärt vidrigt hur ni som har det bra, som är friska och tjänar bra kan sitta och sparka på oss som befinner oss långt under.”
  Jag har inget emot att betala för dem som är sjuka, men i en globaliserad värld måste arbete också löna sig. Annars kommer vi få färre jobb i Sverige samt utflyttning av arbetskraft. Då blir skatteintäkterna lägre och de sjuka får ännu mindre.

  Vänsterfolk verkar bara tänka på hur det är exakt just NU och vill göra det till något ”rättvist” exakt just NU. Men om färre företag investerar i Sverige, om färre startar eget och färre bor kvar i Sverige. Då blir vi alla förlorare. Som Grekland.

  Hur ska Sverige vara ett sunt land om ett år? Om tio år? Ja, då behöver vi fokusera på det som finansierar hela klabbet. Utbildning är viktigt och möjlighet för företag att utvecklas och anställa. Funkar det så funkar också sjukersättningen.

 13. AM

  ”Jag har inget emot att betala för dem som är sjuka, men i en globaliserad värld måste arbete också löna sig”

  Högermänniskor verkar inte läsa tidningar (eller stannar de vid Svenska Dagbladets ledarsida?). Om den stureplanbaserade omvärldsspecialisten nu har missat det så är en stor del av högerns drägelobjekt, t ex USA, Kina och Sydamerika, i full färd med att införa offentlig sjukvård.

 14. tobias

  @AM

  ”1. Vem är du att kritisera Wanngård när du själv använder ordet skitjobb?”
  Hon sa att ungdomar inte skulle behöva ta skitjobb. Att anse att försäljarjobb är ovärdiga tycker jag är föraktfullt. Jag föraktar inga jobb i sig. Alla som gör sitt jobb är med och bidrar till vår välfärd. Det är värt all respekt! I synnerhet med tanke på att vissa väljer arbetslöshet före så kallade ”skitjobb”.

  ”2. Har du någonsin träffat en människa som tjänar under medelinkomst?”
  Under 90% av mitt arbetsliv har jag tjänat under medel. Jag har träffat mig själv (många gånger).

  ”Om man tror att det bara är att byta jobb för att slippa skitvillkor, ja då har man nog aldrig lämnat Stureplan.”
  Well. Jag är inflyttad lantis. Och visst, det kanske inte är det lättaste, men att anse att man bör söka sig vidare; är det verkligen en orimlig åsikt?

  ”3. Har du själv ”stark förståelse för vad arbete handlar om”, och speciellt då inom skitjobb? Jag har personligen upplevt betydligt värre saker än att jobba övertid och få höra att jag gör ett dåligt jobb.”
  Jag säger ju det att mitt jobb ger inte skit under naglarna. Jag har det ganska bra numera, men det är resultat av eget arbete. Ingen annans. Jag hade många ”skitjobb” när jag var yngre, tex säljarjobb med bara provisionslön. Mitt upp i det ger det en stark känsla att det är nog smart att skaffa sig kunskap för ett ”bättre” jobb.

  ”4. Snälla låt bli att använda offerkofteargumentet.”
  Vill du kalla dig offer så fine with me. Jag ser ingen som offer (annat än för enskilda omständigheter). Även om du varit med om massa skit har du fortfarande ett liv att göra vad du vill med och du lever i ett av de bästa länderna att göra det i. Alla människor är starka ibland och svaga ibland. Bara för att man råkat ut för massa skit är man inte förverkad.

  ”INTE någon bortskämd tönt från Stureplan.”
  Är jag bortskämd? Om jag nu tycker så sjuka grejer för dina öron så cirkulera vidare. Jag tror på debatt och är ödmjuk inför ny kunskap. Kalla mig inte för något du inte vet något om.

  ”Nej, framförallt höginkomsttagarna och medelinkomsttagarna har ökat sina inkomster.”
  Sverige har jämnast lönespridning i hela västvärlden. Om man är socialist tycker man kanske att det är bra. Men jag anser att man ska tjäna bra om man skapar därefter.

  Och eftersom det inte finns en bestämd summa pengar är det inte ett problem om någon tjänar mer. Mängden pengar är allas vårt gemensamma skapande av värde. Skapar vi mer har vi mer pengar att tillsammans.

  Om det nu vore så att det fanns en bestämd summa pengar kan jag förstå varför många tycker det är orättvist att lönerna är så olika. Men bara för att någon får mer behöver det inte betyda att någon annan får mindre.

  Ang. köpkraft hittar jag ingen källa som går tillbaka till 1990 just nu, men här är från 2005 och framåt. http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Snabba-fakta/Disponibel-inkomst/

 15. tobias

  @AM igen..

  ”Högermänniskor verkar inte läsa tidningar (eller stannar de vid Svenska Dagbladets ledarsida?). Om den stureplanbaserade omvärldsspecialisten nu har missat det så är en stor del av högerns drägelobjekt, t ex USA, Kina och Sydamerika, i full färd med att införa offentlig sjukvård.”

  Jag fattar inte vad du menar eller syftar på. Vi har fri sjukvård och bra sjukersättning. Det tycker jag till största delen är bra.

 16. tobias

  Det är ju inte så att Kinas skattetryck går upp till 50% om de inför fri sjukvård om det är det du menar.

  Av svenska statsbudgeten går 13% till sjukvård. Det är en hel del som går till annat mer eller mindre bra grejer.

 17. AM

  1. Du föraktar inga jobb, men vissa jobbb kallar du alltså skitjobb? Är det för att de är skitbra?

  2. Jag anser också att folk borde söka sig vidare, men jag ursäktar inte dåliga arbetsvillkor för det. Det är hur du får diskussionen om människors urusla arbetsvillkor att handla om att vissa skulle tycka att det är orimligt att någonsin lämna sin anställning som är det absurda här.

  3. Jag har också haft skitjobb och insåg att så gott som alla har kunskap och färdighet nog för att förtjäna högre lön och bättre arbetsvillkor (och mer ansvar) än vad jag har haft som event-säljare.

  4. Jag hade tänkt vara trevlig tills du började tjafsa om att man inte ska göra sig till ett offer. Tyvärr så måste känslolösa psykopater som du hållas hårt tills ni lär er bemöta andra människor med respekt.

  /

  Om någon får mer och vissa inte får något och det finns något som heter inflation så får vissa mindre. Kommer det som en nyhet för dig?

  Din statistik handlar om medelvärde och säger ingenting om hur de lägst avlönade har fått det. Vad vi vet skulle de lika gärna ha kunnat blivit statare medan den genomsnittliga ökningen endast hade skett hos de allra allra rikaste. Sanningen ligger väl någonstans mittimellan…

  /

  Sjukersättning? My bad, jag trodde du menade att vi skulle totalprivatisera sjukvården (vad är du för mesnyliberal egentligen?:P)

  Finns det någon empirisk forskning som kan koppla ihop höga skatter med låg tillväxt? Om du hittar det så lovar jag att rösta borgerligt i nästa val.

 18. tobias

  ”1. Du föraktar inga jobb, men vissa jobbb kallar du alltså skitjobb? Är det för att de är skitbra?”
  Jag anser inte att någon annans jobb är ett skitjobb. Det är upptill denne att bedöma. Jag anser att jag har haft skitjobb. Jag har fyllt ett syfte och betalat skatt, men kände att det inte var min grej.

  ”2. Jag anser också att folk borde söka sig vidare, men jag ursäktar inte dåliga arbetsvillkor för det.”
  Ang. dåliga arbetsvillkor så finns det ju en del lagar som ska följas. Utöver det finns det massa subjektiva värderingar som var och en gör själva. Den som inte trivs med sitt jobb och inte byter eller verkar för att byta gör sig själv illa. Att arbetsplatsen får behålla personal om arbetsplatsen inte är god är förstås också dåligt. Ut med det gamla och dåliga och in med det nya. Vi är alla en del av att skapa framtidens arbetsplatser.

  ”3. Jag har också haft skitjobb och insåg att så gott som alla har kunskap och färdighet nog för att förtjäna högre lön och bättre arbetsvillkor (och mer ansvar) än vad jag har haft som event-säljare.”
  Ja. Var det inte en lärdom då?

  ”4. Jag hade tänkt vara trevlig tills du började tjafsa om att man inte ska göra sig till ett offer. Tyvärr så måste känslolösa psykopater som du hållas hårt tills ni lär er bemöta andra människor med respekt.”
  Mår du bättre om jag tycker synd om dig? Jag kan ha respekt för allt du råkat ut för, men du är fortfarande en människa med potential, det är jag övertygad om. Att försöka se allas potential, är inte det att bemöta med respekt? Bara för att man har större uppförsbacke än andra är det inte anledning att ge upp.

  ”Om någon får mer och vissa inte får något och det finns något som heter inflation så får vissa mindre. Kommer det som en nyhet för dig?”

  Hur tror du att vi har fått sjukhus, skolor och vägar och mat för att göra oss mätta och energi för att värma våra hus när vi inte hade det förr?

  Vi svälte förr och har jobbat oss rika. Om du tror att det finns en given summa stålar förstår jag att du är socialist. Titta på http://www.gapminder.org/world
  Där kan du se hur Sverige och andra länder blivit rikare. Och det är inte socialism världen blivit rik av. Samtidigt som vi är dubbelt så många på jorden än 1970 så svälter färre än någonsin.

  ”Din statistik handlar om medelvärde och säger ingenting om hur de lägst avlönade har fått det. ”
  Det har jag aldrig lovat statistik på, men det ska jag kolla om jag hittar.

  ”Sjukersättning? My bad, jag trodde du menade att vi skulle totalprivatisera sjukvården (vad är du för mesnyliberal egentligen?:P)”
  Det har jag aldrig sagt att jag vill även om det finns fördelar mer total privatisering. USA-systemet är dock inget att ha om du frågar mig. Holland funkar däremot bra. Där är sjukvårdscheckar fria, men sjukhusen avreglerade.

  ”Finns det någon empirisk forskning som kan koppla ihop höga skatter med låg tillväxt? Om du hittar det så lovar jag att rösta borgerligt i nästa val.”
  Kuba, Sovjet? Är det tillräckligt empiriskt?

  Att Sverige lyckats ha hyfsad tillväxt och samtidigt höga skatter tror jag främst beror på våra internationella storföretag. Men efter 1970 då skatterna gick upp markant blev tillväxten lägre. Efter skatteomläggningen 1990 tror jag sänktes skattetrycket markant och tillväxten blev högre.

  Det finns också en hel del exempel på länder med låga skatter och hög tillväxt. Sydkorea, Hong Kong, Estland, Tjeckien.

 19. Nisse Hult

  Hahahaha.. för alla kommunikativt sinnade människor är det så uppenbart vad som driver detta kommentarsfält.

  Wannegårds uttalande är så åt helvete dumt så att man måste hantera det från s-håll och en vanlig strategi är att anfall är bästa försvar. Ös på med indingationsorkestern och bygg halmgubbar för att sopa på.

  Komiskt.

 20. Hampus Eckerman

  ”Det handlar om civilkurage. Alla som ställer upp och jobbar för en idiotchef gör att idiotchefen klarar sig längre. En idiotchef utan personal har inte mycket att chefa över.”

  Ja, det är där facket kommer in. Samma fack ni vill knulla för evigt när de deltar i sådana aktioner. Hur var det med salladsbaren? Berns? Centerpartiet vill ju skydda dessa idiotchefer!

 21. tobias Inläggsförfattare

  @Hampus. Ska facket bedöma vem som är en idiotchef? Jag är övertygad om att vi gör det bättre själva.

  Centerpartiet vill inte skydda dåliga chefer. På en väl fungerande arbetsmarknad finns det fler jobb att söka och därmed blir det lättare att välja bort dåliga arbetsplatser. Nya Socialdemokraterna (M) tycker arbetsmarknaden funkar fiint så tyvärr kommer det vara likadant ett tag till.

 22. Christer Karlsson

  Mycket bra artikel och många sanningar som tydligen svider hos alla ”tycka synd om sig själv”-kommentatorer.

  I Sverige tycks vi helt ha förlorat förmågan att ta ansvar för våra egna liv och vår egen framtid. Alltid är det någon annan som ska fixa det. Antingen är det facket, någon ombudsman eller möjligen politikerna. Problemet är dock att ingen av dessa har någonsin skapat ett enda jobb. De som skapar jobb är däremot de småföretagare som sliter 7 dagar per vecka, nästan utan någon lön, absolut ingen semester och inga sjukförmåner. Buhuuu, vad synd det är om er som är arbetslösa. Utbilda er till ett yrke inom sjukvården. Där finns en enorm efterfrågan. Eller starta ett eget företag. Kanske kan ni erbjuda ett högavlönat jobb till en okvalificerad och oerfaren yngling. Eller, förresten, då handlar det ju om er egen plånbok så det kanske inte är aktuellt.

 23. Hans Å

  @Christer Karlsson
  Du skrev precis det jag tänkte.
  Jag är 27år, Jag gick in i ”väggen” för 6år sedan, det i sin tur ledde till att jag var tvungen att sjukskriva mig och senare ansöka om socialbidrag.
  Enda anledningen till att min ekonomi ser dålig ut är för att jag har valt att investera pengarna i från bidragen till att bygga en grund för att starta eget företag.

  Nu ett par år senare så är jag på gång att starta det.
  Jag har en grund, skaffat mig utbildning och gjort en detaljerad strategi.
  Allt detta som arbetslös, ”fattig” socialbidragstagare!

  Så till alla er kritiker vakna ff, ingen annan än ni själva kan ändra på eran situation, vist det är jobbigt och det finns vissa risker men vore allt enkelt, bekvämt och tryggt som skulle utvecklingen stagnera.

 24. Reclaim the fields

  Sverige 2011. Las. MBL. Världens mäktigaste fackföreningsrörelse. Bäst tillväxt i Europa. Gratis utbildning. Till och med lån till uppehälle under utbildning. Starkt progressiva skatter, för att ”utjämna skillnader”. mm mm…

  När är egentligen gnällspikarna nöjda?

 25. Johan Hedin

  Som vanligt jämför vänstern verklighetens marknadsekonomi med sin socialistiska utopi.

  Tobias skriver att man kan byta jobb och gnällvänstern himlar med ögonen och frustar att det kan man inte alls. Sanningen finns väl någonstans mitt emellan. Till saken hör att Tobias, Stureplanscentern och hela Centerrörelsen vill öka rörligheten på arbetsmarknaden, så att fler ska kunna byta jobb. Vad vill vänstern? Försvåra förutsättningarna för företagande och därmed tillväxten av nya jobb att byta till…

  Var och en som betraktar denna debatt måste fundera på var de båda alternativen egentligen innebär: En förstärkt marknadekonomi där fler jobb finns att välja mellan, eller en ännu hårdare reglerad arbetsmarknad med färre företag och jobb som följd.

  Mot bakgrund av denna ”skitjobbsdebatt” kan man väl konstatera att Karin Wanngård – och hennes syn på arbete – förkroppsligar den politik som gav Socialdemokraterna 13% av de arbetande väljarna i Stockholm i det senaste valet.

 26. Mattias Lönnqvist

  Under perioden 1981-2000 var den årliga inkomstökningen för den lägsta decilen 0,2 % per år. Den genomsnittliga inkomstökningen under denna period var 1,8%

  Intressantare blir det dock om man delar upp denna period i flera:

  årtal * inkomstökning lägsta decilen * inkomstökning snitt * BNP-tillväxt
  81-87 * -1,8% * 1,5% * 2,6%
  87-92 * 2,9% * 2,4% * 0,0%
  92-95 * -4,1% * -2,7% * 1,6%
  95-00 * 2,8% * 2,0% * 2,7%
  —————————–
  81-00 * 0,2% * 1,2% * 1,8%

  Det vi kan se är att perioder där inkomsterna ökat med 2% (eller mer) så har inkomsterna i lägsta decilen ökat snabbare än genomsnittet. Detta är perioder med högkonjunktur (även om årsperioderna är lite dumt valda, 91/92 krashade ekonomin efter 10 år av socialdemokratisk vanskötsel, därav att snittet på BNP blev 0%) och i en högkonjunktur är det fler som får jobb.

  Under perioder av kraftig lågkonjunktur (ex.vis 92-95, en lågkonjunktur som förlängdes med ett år pga s.k. återställarpolitik från sossarna 94/95) så sjunker istället inkomsten i denna decil. Detta delvis för att färre har arbete, men också för att ersättningsnivåerna sänks när ekonomin är dålig.

  Men, i perioder av tillväxt (och då helst inte bara tillväxt på lönesidan utan riktig tillväxt där BNP ökar och där vi får reallöneökningar) så förbättras situationen snabbt för den lägsta decilen.

  Sedan kommer den lägsta decilen aldrig fullt ut kunna dra nytta av en konjunkturuppgång eftersom gruppen innehåller många som går på bidrag.

 27. Gabriel Bergin

  AM, Tobias:
  SCB verkar inte publicera någon statistik som är uppdelad på deciler, men jag har mailat och frågat om sådan går att få tag på (borde rimligtvis vara möjligt att få rådata om inte annat). Däremot finns löneindex per bransch för anställda i privat sektor, samt snittlöner för anställda i landstingskommunal sektor uppdelat i kvartiler. Från dessa kan vi t ex se att den undre kvartilens snittlön för en undersköterska anställd av landsting eller kommun ökat med nästan 40% mellan 2000 och 2009 (jmf en genomsnittsinflation på 1,4% samma period). Detta är bara ett exempel och säger egentligen ingenting om den lägsta decilens löneutveckling över hela riket, men det är ändå ett tecken på en tydligt positiv snittlöneförändring för ett klassiskt låglöneyrke.

 28. Gabriel Bergin

  Går tyvärr inte att ändra sina inlägg, men det borde stå ”en total prisökning med nästan 20% samma period” istället för det om genomsnittsinflationen.

  Mattias hann dessutom före med ett bättre inlägg, ser jag nu. Var hittade du lönestatistiken per decil?

 29. Jonas Jansson

  Jag kommer själv från ett arbetarhem med en stark prägling och förväntan att jag skulle bli (allra minst) socialist och gärna vänsterpartist. I mitt ungdomshem var all litteratur inklusive dagstidning hemma var väldigt röda och Inför mitt första val så fick jag följande förmaning från min far:

  ”Om du röstar blått blir jag väldigt besviken”

  Men jag började ändå trots denna omgivning inse att jag själv är ansvarig för att min situation och att jag inte bör förvänta mig att någon annan ska lösa det åt mig. Började därför jobba med reklamutdelning så fort jag hade nått laglig ålder. Det var tuffa och slitiga rundor i ur och skur och speciellt jobbigt var det när Ikea-katalogen kom för då vägde nog cykeln 40-50kg mer än normalt.

  Men när man fick sin lön så kändes det väldigt tillfredställande och det gav en enorm frihetskänsla att veta att jag kunde gå till den lokala konsumbutiken och synda med en stor saftig butterkaka och en coca-cola om skolmaten inte föll mig i smaken.

  Mycket av dessa hårt införtjänade pengar som inte slösades bort på ungdomens nycker gick till ett sparande för inköp av egen dator (Amiga 500 med en 20mb HD). Jag spenderade osunt mycket tid framför denna dator men min nyfikenhet och lekfullhet med datorn gjorde att jag valde att utbilda mig inom datavetenskap. Jag pluggade hårt (nåja, det blev en del festande också) och fortsatte under hela studietiden jobba på sommaren som brevbärare för att kunna finansiera mina studier medan många av mina kompisar hängde på stranden.

  Tack vare min utbildning kunde jag få mitt första jobb men jag slutade inte utveckla mig själv bara för det utan jag både gick kurser, läste böcker och programmerade på kvällar och helger. Efter många års hårt slit och många övertidstimmar så hade jag nått ett läge där min kompetens var så pass eftertraktad att jag kunde starta mitt eget företag. Jag har nu varit egen företagare i över 6 år och har under denna tid hela tiden varit ansvarig för min försörjning. Det är otroligt mycket jobb och det är inte sällan man jobbar från morgon till kväll och skulle man slå ut alla mina timmar så hade jag nog tjänat bättre på att börja jobba direkt efter

  Det är dock tack vara mina hårda år med ”skitjobb” som har gjort att jag förstår vad det innebär att man själv är ansvarig för sin situation och att man med hårt jobb kan göra det bättre för sig själv. Det ÄR möjligt i dagens Sverige att göra en sk klassresa och jag är själv ett levande bevis på det. Det finns dock en del förändringar som jag tror skulle förenkla människor att göra samma resa.

  1. Låt människor få behålla mer av vad de tjänar. Man kan spara, investera, starta eget, slösa eller vad det nu är man vill… det är sällan en kommunalpolitiker vet vad som är bäst för mig och min familj.

  2. Sluta se lönespridning som ett problem. Bara för att någon tjänar mer så betyder det inte att någon annan tjänar mindre. Fokus borde ligga på att se till att den som har det sämst hela tiden får det bättre.

  3. Gör det lättare och mer fördelaktigt att starta och driva företag.

  4. Bort med LAS och andra hinder för ungdomar, nysvenskar och mindre utbildade att komma in i arbetsmarknaden. Tryggheten skall inte ligga i en livstidsanställning utan att vi har en bra arbetsmarknad med många jobb och stor rörlighet.

  5. Ta bort värnskatten (och helst alla progressiva skatter) som var en tillfällig skatt i ett nödläge som gjorts permanent och som inte ger mycket intäkter till stadskassan men däremot straffar folk som utbildar sig och driver ut kompetent folk ur landet.

  //Jonas

 30. Pingback: Auktoritetstro kan vara farlig « Sverige är inte världens navel!

 31. Bomben Olsson

  Bra artikel, Tobias! Kommentarerna från förvirrade offersossarna och näthatare är tragikomiska och illustrerar en vänster i fritt fall.

 32. Bredan

  ”Ta bort skitjobben”. Okej? På vilket sätt ska man göra det? Talade precis med en kille på Rörstrandsgrillen. Han har i 12 års tid arbetat på grillkiosk, sedan han var 15 år. Idag 27 år gammal, utan studielån, med en förhållandevis god inkomst mellan 25 till 28 tusen / månad. Att flippa burgare på grillen eller Mac Donken, att arbeta i hemtjänst, att kratta löv för Stockholms parkförvaltning, m.m. detta är alltså yrkesgrupper som ska tillhöra skitjobbskategorin, eller har jag missat något? Enligt min mening är hela diskussionen totalsnurrig. Sosse- och vänsterpolitiker säger sig värna om arbetarna, men de värnar mer om att de som inte arbetar ska slippa behöva ta ett skitjobb för att komma in på marknaden. Bättre då att fortsätta vara arbetslös och vänta på det riktiga toppenjobbet (vad det nu är?) Det kanske är dags för S och V att sluta ange att de representerar ”arbetarna”, då mer fokus riktas på att de arbetslösa just ska fortsätta vara arbetslösa. Därmed borde S istället för att kalla sig arbetarpartier, göra som moderaterna och byta namn, fast denna gång till ”Nya arbetslöshetspartiet”…

 33. montahue

  Jag säga att det här inlägget är pubertalt men insåg att det vore en skymf mot många fjortisar. Finns det nåt oskuldfullare än navelskådande cuf’are? ”Alla som ställer upp och jobbar för en idiotchef gör att idiotchefen klarar sig längre” hahahaha ha ha ha ha ha haa ha.

 34. Patrik Johansson

  Tobias är lika lydig som alla andra höger-talibaner. Jag vet om arbetsplatser med synnerligen dålig arbetsmiljö. Arbetarna där tiger och fortsätter jobba i svetsröken för ventilation kostar den lilla firman ”för mycket”. Ditt snor är svart med många tunga lyft. Arbetsmiljöarbete är för ”kostsamt” oftast där arbetarna ”klagar för mycket”.

  Att säga att arbetsmiljö och andra arbetsförhållanden är ett ”konkurrensmedel”, är naivt gränsande till idioti. Att som bortskämd stureplanssnubbe med ”slips” låtsas inte fatta detta.. Fredrik Reinfeldt och resten av moderaternas politrukverkstad får det att låta som att ALLT är arbetarnas eget fel och företagarna har inget fel.

  Tobias: I USA där storföretagarna har alla fördelar så flyttar de jobben till Kina och Indien. Nattväktarstaten är en lögn. När man uppmuntrar girighet så blir det bara värre, man måste sätta ned foten någonstans mot storföretagarna. Förhoppningsvis har Tobias någon typ av historisk skolning. Då kanske han har läst om exempelvis Truster och andra sätt storföretagen har att slå bort all annan konkurrens om det inte finns lagstiftning mot det.

  Moderaterna och deras lydpartier måste ge mera pengar till arbetsmiljöverket. Återskapa Arbetslivsinstitutet som gav Sverige ett gott rykte inom arbetsmiljöområdet. Som moderaterna och deras lydpartier gör idag är att förstöra för framtidens utbildning och ser till att slita ut människor som sedan kommer att få problem i moderaternas sjuka sjukförsäkring.

  Ohly sade en bra sak i valet: det var att FÖREBYGGANDE arbete mot ohälsa är det absolut viktigaste. Att göra arbetsmiljöfrågor till en ”personlig fråga” om vilket jobb man ”föredrar” är idiotiskt! Moderattalibanerna styr tydligen centern med järnhand… Undrar om Tobias har ett eget förstånd eller följer han bara ”order”, som rättshaveristen Federley, order som kommer från Fredrik Reinfeldt, din partiledare……..

  Skäms otroligt mycket att jag en gång i tiden röstat på centern! I mitt tycke är det ett ryggradslöst parti som parasiterar på moderata stödröster. Att se Maud Olofsson le brett efter att hon gjort ett sämre val än socialdemokraterna 2010 gjorde mig illamående. Andra exempel på centerns svanesång är Carlgrens ”miljöengagemang”, eller Federley äventyr med våra skattepengar. Dags att stänga butiken kanske? Av den kontakt jag tidigare haft med Stefan Tornberg (C) har bekräftat mina farhågor om Centern att det är ett toppstyrt elitisktiskt parti som försöker numera försöker konkurrera med moderaterna om gammelmoderaternas kärnväljare. Om jag är moderat så går jag hellre till orginalet än ett ”wannabee”.

  Moderaterna vann valet 2006 på att säga att de var bättre ”socialdemokrater än socialdemokraterna själva”. Då kanske ni skulle ändå rikta in er mot solidaritet och att svenska staten trots allt KAN äga företag när andra stater (inklusive USA) kan äga företag…

  Annars fortsätter ni vara svenska talibaner som är slavar under den förlegade nyliberalismen som skapade finanskrisen.

 35. tobbo

  Kul med många kommentarer.. De supportande kommentarerna var uppskattade efter de grundlösa påhoppen.. ;) Om socialdemokrater inte kan argumentera för sin sak annat än med påhopp finns det inte mycket hopp för dem framöver.

  Aftonbladet hakade också på. http://blogg.aftonbladet.se/ledarbloggen/2011/04/har-de-inget-brod-de-kan-val-ata-bakelser
  De hade väl inte heller något att säga annat än att jag var ett pucko. De kan de väl få tycka. (det är väl deras jobb?)

  Att hävda att jag som skribent här är rik, bara för att Centerpartiet har sålt framgångsrika tidningar är väl ganska fantasifullt? Om det vore så att medlemmarna fick sina beskärda delar av de stålarna skulle jag tro att vi skulle få ganska många fler medlemmar..

  Och är det verkligen så dumt att tro att alla kan spara pengar? De som har jobb har minst 1500 mer i plånboken än de hade 2006. Varje månad. Vad gör folk med dessa pengar?

  Att hävda att det går att spara pengar och bli jämfört med Marie Antoinettes fejkcitat tyder på att Björn Fridén på aftonbladet inte har några argument över huvudtaget. Han håller på sitt lag och hatar mitt. Oavsett innehåll. Men politik är inte krig och inte sport. Bara den som lyssnar på andras argument lär sig något i längden.

  Björn (och alla andra) är välkommen på våra möten. Med lite tur kan du kanske lära dig något. Eller så sitter du kvar och ”proffstycker” och klankar ner på andra. Valet är ditt.

 36. tobbo

  @Patrik..

  ”Arbetarna där tiger och fortsätter jobba i svetsröken”.

  Well. Det är inte 1800-tal längre. Vi har gratis utbildning och bättre möjlighet än någonsin tidigare att flytta på oss till andra jobb.

  Ingen är tvingad att förbli kvar på en dålig arbetsplats. Visst kan det vara svårt att flytta på sig direkt, speciellt om man inte har några sparpengar. Men alla kan göra något för att påverka sin situation. Om man inte ens försöker legitimerar man den dåliga arbetsmiljön och är en del av problemet.

 37. Patrik Johansson

  Som man märker av både Tobias och Stefan Tornberg (C) så verkar det som att tala till en vägg. Jag har själv studerat på universitet och kan nämna att det inte är någon dans på rosor. Att Tobias själv tror att det är så bara att lämna ett betalt jobb för en utbildning som kanske ger jobb där man dessutom mister alla sina rättigheter inom a-kassan + att man måste betala centerns överavgift som de infört tillsammans med moderaterna bara för att kunna sänka skatterna.

  Tobias har kanske dåligt minne, men det var moderaterna och centern som höjde trösklarna till att gå från jobb till att studera. När det var aktuellt med detta hörde jag av mig till samtliga riksdagspartier. Moderatalliansen hänvisade mig till Stefan Tornberg som istället förolämpade mig och började med krystade klyschor som ”ska du förvänta dig..” trots att jag främst då talade om en kamrat som hade BARN och studerade där a-kassan var viktig inkomst om han inte skulle få något sommarjobb. Att centern ska slå hårt mot småbarn finner jag vidrigt! Nu har centern tillsammans med moderaterna ordnat att de som har a-kassa och studerar måste betala FULL avgift och dessutom är socialbidrag förvägrad den som har a-kassa.

  MEN Stefan Tornberg (C) fortsatte att säga att vi ”snorungar” inte längre skulle få ”sköna sommarlov”, det verkar intressant att centern har perspektiv till saker och ting och kan göra en utvärdering innan de börjar klippa och klistra i välfärdssystemet (NOT). Nej alla var tydligen fuskare, utom just de ”mäktiga ledarna” i centern och moderaterna som inte behövde lyssna på någon alls. Nej Visst ja, alla andra är ju ”korrupta” socialdemokrater.

  Tro mig centern har kört slut på sig själva………….

  P.S. Jag är ingen socialdemokrat, Tobias, trots att du i ditt paranoida sinne ser socialdemokrater i alla som är emot stureplanscenterns anti-demokratiska och anti-liberala agenda. Amerikanska liberaler som Bill Maher och Michael Moore har mer liberalism i sina nagelband än du har i hela din person verkar det som. Lyssna på Bill Maher och du ser att även liberalerna i usa ser upp till europeisk socialistisk modell! Synd bara att den amerikanska tokhögern håller på att köra det landet i botten där de ständigt vägrar möta Obama ens halvvägs. Följer ni deras anti-demokratiska exempel där sossarna är de svenska demokraterna? Analogin är belysande. Synnerligen omoget! Ja.. Vi får alla börja ha ett stort porträtt på Fredrik Reinfeldt hängande hemma där vi kan tillbe den lysande fullkomlige ledaren, en ledare som ska ha allt serverat på silverfat, debatter, intervjuer och centerpartiet.

  men Tobias har tydligen inte fattat att svenska folket är less på centern, vi har gjort vårat val, trots moderata stödröster..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>